Nejlepší investice do akcií | VímVíc.cz

Nejlepší investice do akcií

19. 09. 2019

Akcie jsou jednou z nejčastějších forem investic. Jak si však vybrat, do kterých investovat a jak odhadnout ten správný okamžik, kdy je prodat a kdy zase nakoupit? Pojďte se podívat, jak aktuálně vypadá situace na trhu s akciemi, které jsou všeobecně nejvíce a pravidelně rostoucí a které mají v současné době zajímavé vyhlídky.

Nejlepší investice do akcií - monitor

Obchodování s akciemi a jak investovat?

Celkově v České republice díky dlouhém období komunismu mnoho lidí s akciemi neobchoduje na rozdíl od USA, kde je to zakořeněné v rodinné DNA. V současné situaci může být pro začátečníka velice těžké určit, do jakých akcií nejlépe investovat. Na výběr je z mnoha společností, jejichž hodnota akcií různě kolísá. Po deseti letech od ekonomické krize není na první pohled z grafů mnohdy jasné, jaký bude další vývoj. Navíc trh hodně ovlivnily události jako Trumpovy tarify, Brexit, rostoucí úrokové sazby nebo přístup Číny. Díky větší volatilitě akcií však vznikají pro letošek zajímavé šance, jak investovat peníze.

Díky velkému pohybu hodnoty akcií je rok 2019 ideální pro to, abyste se naučili, jak investice do akcií fungují. Ačkoliv se ceny velice často pohybují nahoru a dolu, celkově panuje období ekonomické prosperity, což přeje růstu cen akcií. Dnes, více než kdy jindy, je ale důležitá diverzifikace rizika. Čím více různých akcií nakoupíte, tím více se zmenšuje šance na prodělek důsledkem poklesu hodnoty jedné společnosti. Na výběr máte z mnoha – české akcie, dividendové akcie, akcie na majitele a podobně.

Pokud vás zajímají možnosti zhodnocení peněz, čtěte, jestli je lepší investice se Zonky nebo FIO.

Důležité je sledovat také předchozí vývoj hodnoty akcií dané společnosti. Pokud cena v jejím případě po několik let pravidelně stoupá, je velká šance, že tomu tak bude i nadále. To však vědí i další hráči na trhu, a proto určitě nebudete jediní, kdo se rozhodne investovat do akcií prosperující firmy. Výnos proto nebude tak velký, ale zato můžete očekávat mnohem menší riziko.

Opakem jsou nové společnosti, které podle vás sice mohou mít šanci se na trhu prosadit a zvýšit svou hodnotu, ale na druhou stranu jsou zatím neznámé a nevíte, co od nich můžete očekávat. Zde je třeba dobře zvážit riziko a výnos. Ačkoliv můžete při obchodování s akciemi hodně během krátkého i delšího období vydělat, můžete také dost ztratit. Investice je možné provádět i jako práci z domova.

Akcie jsou dlouhodobě oblíbeným investičním prostředkem. Mají velice proměnlivou hodnotu a ovlivňují je výrazně současné společenské události ve světě. Je dobré diversifikovat riziko.

Jaké a jak koupit akcie

Dobrým měřítkem pro nejmenší rizika a přesto pro poměrně dobré výnosy je sledování zhodnocení v určitém časovém horizontu. V tomto ohledu jako nejlepší varianta, jak obchodovat s akciemi, vycházela francouzská společnost LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) a to jak v řádu posledního roku, tak při objektivnějším porovnání deseti let, kdy hodnota stoupla o 445.52%. Hned na druhém místě je L'Oréal s 291.30%. Třetí místo obsadil Beiersdorf.

Mezi další společnosti, které se umístily v top příčkách růstu akcií za posledních deset let a drží si dobré pozice i v menších časových intervalech, patří například banky Axa či Erste Bank. Dalšího dobrého zhodnocení investic akcií dosáhly všeobecně mezi lidmi známé firmy jako je Danone či Philips. Do méně z médií známých přesto výnosných investic se pak řadí také Vinci, UNILEVER CERT, Air Liquide a Schneider Electric.

Pokud vás zajímá, jaké akcie měly naopak největší propad, tak první, respektive poslední, místo obsadily Deutsche Lufthansa AG, jejichž cena propadla o více než 110%. Cena akcií také klesala v řádu deseti let mezi známými společnostmi jako BMW, ArcelorMittal, Volkswagen Group, E.ON či Siemens. Porovnání údajů je dobré sledovat. Na jeho základě lze předpovídat, jak koupit akcie. Všechna data jsou dobře dohledatelná i na internetu.

Pro zhodnocení výhodnosti se vyplatí sledovat grafy růstu cen. Při nákupu akcí je větší jistotou volit takové, jejich hodnota dlouhodobě roste.
Nejlepší investice do akcií_obchodník

Investice na americkém i evropském trhu s akciemi

Dalším faktorem kromě minulého růstu a poklesu cen akcií za poslední období, který je třeba sledovat, je jednoznačně šance na budoucí úspěch. Odhadování toho, jaká je pravděpodobnost růstu akcií vzhledem k současnému dění, je náročnější než zkoumání grafů. Vyžaduje to celkový přehled o společenských událostech, jejich dopadu na konkrétní firmy i na celkový finanční trh. Nicméně je to zajímavá alternativa k nápadům, v čem podnikat.

Když se podíváme na evropský trh, většina investorů hodnotí jako nejvíce jisté a výnosné luxusní zboží, jakým je například francouzská móda nebo šperky. Je pravda, že o toto zboží je velký zájem a má dlouhou tradici. Pokud tedy přemýšlíte, jak investovat, můžete zvážit, zda se také ztotožňujete s většinovým názorem jisté poptávky po hezkých a drahých věcech, které znázorňují společenský status. Stabilně jsou hodnoceny i finanční instituce s přísnými úvěrovými prověrkami.

Od roku 2016, kdy se stal Donald Trump prezidentem, americké akcie povětšinou stoupají a to i navzdory sporu mezi USA a Čínou ohledně obchodního tarifu. Největší nárůst akcií v USA byl zaznamenaný v září 2018. Pro investory jsou lákavé daňové úlevy Trumpovy administrativy. Růst by měl zůstat i nadále stabilní, což předpovídá i Jim Caron, správce fondu z Morgan Stanley, dle kterého se nejedná jen o „zlatou horečku“ z důvodu vyšší produktivity a více podnikových investicí. Ty také ovlivňují průměrný plat v USA.

Mimo Evropu ještě stojí za to se podívat na Velkou Británii jako samostatný celek. Díky brexitu mnohé akcie ztratily důvěru investorů, kteří z těchto regionů kvůli obavám z budoucího ekonomického vývoje v minulém roce 2018 stáhli více než $43 miliard. Nicméně pokud dojde ke zpomalení na americkém trhu, může dle expertů začít výrazně narůstat hodnota akcií a to nejen v Evropě celkově, ale také na trhu Velké Británie.

Každý trh má své specifika. Zatímco evropský má svá již tradiční odvětví, americké akcie se v současné době velice pohybovaly a to povětšinou směrem nahoru.

Jak obchodovat s akciemi bezpečně

Mnozí začínající investoři sledují buďto jen předpovědi bez ohledu na předchozí vývoj cen akcií, nebo naopak neberou na zřetel možné budoucí faktory a řídí se pouze výsledky minulé doby. Jak neznalost prostředí, tak naskakování do „rozjetého vlaku“ je častou chybou. Žádné ceny totiž nemohou růst věčně, a pokud začnete investovat, až když je hodnota akcií nejvyšší, čeká vás samozřejmě pád. Při nákupu akcií je třeba znát minulý růst i možnost dalšího zhodnocení.

Mezi další zlozvyky, kromě sázky na jednoho koně a nediversifikování rizika, patří ještě fakt, že se začínající investoři orientují na velice krátká období. Akcie mohou být poměrně krátkodobou i dlouhodobou investicí. Zhodnocení je třeba posuzovat ne v rámci několika dní, ale v rozmezí celého vašeho investičního plánu. Také platí, že za zisk lze považovat až dobu, kdy máte peníze fyzicky u sebe, protože hodnota uložená v akciích může kdykoliv spadnout.

Pro nejlepší investování je vždy zlatým pravidlem znát názor více odborníků a aktivně se zajímat o dění na finančním trhu. Více informací vám dává lepší šanci na získání vyšších výnosů a snižuje pravděpodobnost, že proděláte. Pro nováčky je ideální mít podporu investičního poradce. Kromě bank pravidelně vydává doporučení i mnoho makléřů, analytiků a samotných investorů. Pokud pro vás akcie nejsou to pravé ořechové, zkuste třeba investice do nemovitostí, investice do zlata, investice do akcií, investice do bitcoinu a dalších kryptoměn nebo investice do podílových fondů a dluhopisů.

Tipy na nadějné investice do nadějných firem závěrem

Investování do firem nesmí být loterií. Sázet na malé startupy je jako sázet kurzové sázky, buď to vyjde nebo to nevyjde. Startupy jsou povětšinou velmi rizikovou investicí.

  1. McDonalds je klasikou, která stále vyplatí.
  2. Alibaba zaznamenala masivní růst, ovšem trh ještě není nasycen.
  3. ČEZ je pro našince známá značka s jistými vyhlídkami.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření