Pečený králík na česneku patřil vždy k největším pochoutkám v českých zemích již od středověku. Konzumace králičího masa však stále klesá, což je velká škoda, protože králičí maso patří mezi jedno z nejzdravějších a nejvýživnějších druhů masa. Připravit některý z receptů na králíka je skvělým způsobem, jak se zabavit, pokud nevíme, co dělat doma nebo dochází nápady na to, co k večeři. Jak dlouho se peče králík a jaké jsou luxusní recepty na králíka? Článek představí 7 králičích receptů bezkonkurenčních.
Králičí maso a nutriční hodnoty
V porovnání s jinými druhy masa má králičí maso výtečné nutriční hodnoty a hodí se pro keto jídelníček. Králičí maso má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, nízký obsah tuku a cholesterolu. Je proto vhodné při zánětu slinivky břišní a pro recepty ohledně omezení tuku ve stravě. V králičím mase najdeme vitamíny skupiny B (B, B2, B6 a B12) a naopak nízký výskyt sodíku. O prospěšných látkách v králičím mase věděli naši předkové. Recepty králík, od pečeného králíka na smetaně přes pomalu pečeného králíka na zelenině, králíka na hořčici až po neobvyklé králičí recepty, jsou v hojném zastoupení v české tradiční kuchyni.
- Dietní a lehké maso bohaté na bílkoviny
- Minimální obsah tuku a cholesterolu
- Bohaté na vitamíny a minerály
- Lehce stravitelné maso
- Obsahuje nejméně alergenů
- Snižuje hladinu cukru v krvi
Králičí maso obsahuje zinek, hořčík, síru, fosfor a draslík. Nutriční hodnoty na 100 gramů králičího masa jsou 20 g bílkovin, 0.3 g sacharidů a 7 g tuku. Kvalitní strava je jedním z nejdůležitějších faktorů, abychom měli během dne dostatek energie. Králičí maso je pro své výhody a nutriční hodnoty vhodnou potravinou do diety při cukrovce, při zánětu slinivky břišní a do keto jídelníčku. Jak dlouho se peče králík? Poměrně dlouho a při nízké teplotě.
Kvůli nízkému obsahu tuku připravuje mnoho kuchařek pečeného králíka s bůčkem či králičí maso jinak špikuje. Ne pro všechny strávníky je králičí maso dobrou volbou. Přestože obsahuje králičí maso nejmenší množství purinů ze všech druhů mas, není doporučování lidem trpícím onemocněním kloubů dna (nejvyšší obsah purinů obsahuje červené maso). Vzorový jídelníček při dně nejspíše nebude obsahovat králičí maso (ani žádné jiné) a také například houby, luštěniny nebo některé druhy zeleniny.
Králičí maso cena a výběr
Každý kuchař či kuchařka vědí, že králičí maso cena je o něco vyšší než například u kuřecího, ale za to nižší než husí nebo kachní maso. Při nákupu je důležité vybírat kvalitní a čerstvé králičí maso, bez modřin a podlitin. Králičí maso má čerstvě růžovou barvu. Pokud vybíráme králíka v obchodním řetězci, dbejme, aby maso mělo přesně tyto vlastnosti a nezapáchalo. Pokud je možnost koupit králíka z domácího chovu, určitě tak učiňme – takovému se v obchodě žádný nevyrovná. Nejspíše hlavním důvodem nedostatku králičího masa na našich talířích může být jeho vysoká cena. Králičí maso cena na 1 kg se pohybuje od 154–290 Kč.
„Furt králíka, každej den máme králíka…“ – Slunce, seno, jahody
Jeden králík váží v průměru 1,5 kg a více. Dříve patřil pečený králík na česneku či jiné luxusní recepty na králíka do běžné stravy. Lidé věděli, jak dlouho se peče králík – chovali je doma spolu se slepicemi a jinými zvířaty. Jedno z nejzdravější druhů mas se obecně doporučuje zařadit do pravidelných jídelníčků, skvěle se hodí na ragú, karbanátků, připravují se pečení králíci na česneku, králík s nádivkou či spoustu jiných receptů, jak upéct králíka. Pokud je králičí maso cena vyšší, s tímto problémem může pomoci například zaměstnanecký benefit ve formě stravenek, kterým je možné v mnoha obchodech zaplatit. Díky MultiSportkartě (jako dalšímu benefitu) můžeme spálit pečeného králíka podle babičky s osmi knedlíky.
Nejlepší pečený králík recept: Pečený králík na česneku
Pečený králík podle babičky nejen skvěle chutnal, ale i vypadal. Hospodyňky totiž věděly, jak má vypadat prezentace pokrmu, jíme přeci i očima. Nejtradičnější z receptů na králíka je určitě pečený králík na česneku. Nevíte, co dělat doma? Vyzkoušejte tento luxusní recept na králíka pečeného na česneku.
Pro nejlepšího pečeného králíka recept neuděláte chybu, pokud použijete domácí česnek, který je nemořený. Hořčice v receptu na králíka evokuje králíka na hořčici, nenechte se však zmást. Na tento králičí recept budeme potřebovat celého králíka. Pokud máme králíka v celku, rozhodně ho nejdříve naporcujeme. Tématem, jak začít konverzaci s babičkou, může být, jak naporcovat králíka.
Ingredience:
- 1 králík bez hlavy
- 100 g anglické slaniny
- 1 česnek
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 150 ml bílého vína
- 1 bobkový list
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- Sůl
- Kmín
Postup:
Králíka omyjeme a naporcujeme. Troubu si předehřejeme na 190 °C. Králičí maso natřeme hořčicí, osolíme a pokmínujeme. Králíka přemístíme do čistého pekáče, přidáme očištěný a nakrájený česnek a zbylé koření. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky a dáme na králičí maso.
Tento luxusní recept na králíka potřebuje bílé víno. Kdo nechce nebo nemůže, bude podlévat jen vývarem či vodou. Maso v pekáčku podlijeme tedy vývarem a bílým vínem. Jak dlouho se peče králík? Přiklopený pekáč vložíme do rozehřáté trouby asi na 2 hodiny. Přibližně 30 minut před koncem pečení pekáč odklopíme a dopečeme dozlatova. Hotového pečeného králíka na česneku podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem.
Před vydatným pečeným králíkem na česneku s knedlíky je vhodné nastartovat spalování organismu v posilovně třeba díky MultiSportkartě od zaměstnavatele.
Pomalu pečený králík na zelenině
Pokud nevíte, co k večeři, mezi další tradiční recepty na králíka patří pomalu pečený králík na zelenině. Králík pečený na kořenové zelenině se bohužel nehodí do vzorového jídelníčku při dně, takže ani tento nejlepší pečený králík na zelenině není vhodný pro osoby s dnou. Naopak je pomalu pečený králík na zelenině vhodnou dietou při cukrovce.
Luxusní recept na králíka pečeného na zelenině nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti. Jak upéct králíka? Stačí vyčkat, než se pomalu pečený králík v troubě dokončí, mezitím si můžeme poklidit kuchyni nebo si číst. Jeden z nejlepších pečených králíků recept je ten na kořenové zelenině.
Ingredience:
- 3 králičí stehna
- Kousek celeru bulvy
- 2 větší mrkve
- 2 větší petržele kořen
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- Čerstvý rozmarýn
- Čerstvý tymián
- 5 kuliček jalovce
- Sůl a pepř
Postup:
Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Na větší pánvi přidáme trochu oleje s máslem a zeleninu orestujeme. Jakmile zezlátne, přemístíme jí do tukem vymazaného pekáče. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Králičí stehna omyjeme pod studenou vodou, osušíme z obou stran dochutíme solí a pepřem. Králičí maso přendáme na kořenovou zeleninu do pekáče, navrch přidáme čerstvé bylinky, jalovec a přibližně 50 ml vody. Pekáč přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a přendáme do vyhřáté trouby. Po 45 minutách pečení odklopíme pekáč a pečeme dozlatova. Pomalu pečeného králíka na zelenině podléváme a servírujeme s bramborovou kaši.
Brambory jsou oblíbenou ingrediencí mnoha receptů a hodí se pro každou příležitost. Vánoční bramborový salát, bramborové knedlíky, nejchutnější francouzské brambory, bramboráky nebo bramborová kaše s nejlepším králíkem pečeným na zelenině. Na skvělý pokrm se hodí kvalitní suroviny a vhodný výběr. Pro nejchutnější francouzské brambory se hodí brambory varného typu A.
Králík recept bezkonkurenční: Králík na paprice
S tímto receptem na králíka na paprice si nemusíme lámat hlavu s tím, jak dlouho se peče králík. Králík recept bezkonkurenční je obdoba kuřete na paprice v dietnějším kabátku. Luxusní recept na králíka na paprice není s králíkem pečeným, ale dušeným pod pokličkou. Králík na paprice s výtečnou omáčkou se skvěle snoubí s bramborovými noky, knedlíky, rýží či nudlemi.
Ingredience:
- 4 králičí stehna
- 2 velké cibule
- 50 g špeku nebo přepuštěné sádlo
- 2 stroužky česneku
- 2 zralá rajčata
- 500 ml vody
- 100 g kysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- Půlka citronu
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- Sůl a pepř
Postup:
Špek nakrájíme na malé kostičky a vložíme do velkého čistého hrnce na mírný plamen. Jakmile špek pustí tuk, přidáme najemno nakrájené cibule. Jakmile bude cibule zlatavá, vložíme osolená a opepřená králičí stehna. Opečeme z obou stran, posypeme sladkou paprikou, utřeným česnekem a hlídáme, aby česnek s paprikou nezhořkl.
Do hrnce přidáme na kostičky pokrájená rajčata (nebo 2 lžíce rajského protlaku), bobkový list, nové koření a osolíme. Podlijeme půl litrem vody. Hrnec přiklopíme a dusíme 40 až 60 minut doměkka. Doba dušení závisí od prvního opečení králičího masa. Jestliže nejsou králičí stehna zcela ponořená v omáčce, v polovině dušení je otočíme.
Smetanu promícháme s moukou v hrnečku a jakmile bude maso měkké, přidáme smetanu do omáčky. Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Z omáčky vyjmeme koření, vyndáme maso a omáčku vymixujeme dohladka. Králičí maso můžeme buď obrat z kostí, anebo nechat vcelku. Omáčku králíka na paprice dochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme a dopepříme.
Nejlepší pečený králík s bůčkem
Při hledání v českých kuchařkách v sekci recepty králík často najdeme nejlepšího pečeného králíka s bůčkem. Králík pečený s bůčkem, špekem či se slaninou je častá kombinace, protože králičí maso je málo tučné a křehké. Nemusíme znát procenta vysvětlení, aby bylo jasné, že bůček ze zdravého králičího masa může udělat kalorickou bombu.
Zda králičí maso špikovat či ne může být vhodným tématem k tomu, jak začít konverzaci ohledně toho, jak upéct králíka. Nejlepší pečený králík podle babičky byl často špikovaný a proto byl tak skvělý. Tuk je nositelem chuti a pokud si tento luxusní recept na králíka nedopřáváme 3× do týdne, nemusíme řešit procenta vysvětlení u poměru tuku v receptu na králíka. K luxusnímu receptu na králíka pečeného s bůčkem se hodí bramborák, vařené brambory nebo bramborová kaše.
Ingredience:
- 1 celý králík
- 500 g vepřového bůčku
- Utřený česnek
- Pálivá paprika nebo chilli papričky
- Sůl
Postup:
Králičí maso omyjeme, připravíme na porce, osolíme a potřeme česnekem. Přidáme pálivou papriku nebo chilli papričky. Vepřový bůček nakrájíme na kostky a vložíme na dno pekáče. Na bůček vložíme králičí maso a pečeme v nepřiklopeném pekáči asi 25 minut na 200 °C.
Jakmile se vytvoří kůrka, králičí maso obrátíme a bůček vložíme na maso. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 20 minut. V průběhu této doby maso podléváme. Po změknutí pečeného králíka s bůčkem podáváme s čerstvě smaženými bramboráky a pivem.
Pomalu pečený králík v troubě: Králík na hořčici
Jak upéct králíka na hořčici? Jeden z receptů na králíka obsahoval plnotučnou hořčici, tento pomalu pečený králík v troubě potřebuje dijonskou hořčici a ve větším množství. Pečený králík na hořčici obsahuje méně časté suroviny pro českou kuchyni. Jako přílohu k pomalu pečenému králíkovi v troubě podáváme šťouchané brambory, těstoviny nebo francouzskou bagetu.
Ingredience:
- 4 králičí stehna
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml bílého vína
- 100 g pancetty nebo guanciale
- 100 g másla
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 1 snítka tymiánu
- Mořská sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Necháme změknout máslo, smícháme ho spolu s hořčicí a smetanou ke šlehání. Směs dochutíme solí, pepřem a lístky tymiánu. Pancettu nebo guanciale (italské vepřové uzené maso tvrdší a výraznější než pancetta) dáme spolu s králičím masem do pekáčku. Na maso přelijeme hořčičnou směs a podlijeme bílým vínem.
Pečeme v přikrytém pekáči 50 minut až 1 hodinu do změknutí. Omáčku z králíka na hořčici můžeme trochu zahustit, ale není to nutné. Králičí maso vyndáme z pekáče, do omáčky vložíme 2 lžíce hladké mouky a necháme provařit do zhoustnutí. Podáváme s přílohou dle chuti.
Luxusní recept na králíka: Králík recept Pohlreich
Mnoho lidí při vaření, smažení a pečení hledá králík recept Pohlreich a cokoliv od Zdeňka Pohlreicha. Luxusní recept na králíka je podle Zdeňka hlavně nevysušené maso. Je mnoho zajímavých králičích receptů Pohlreich, kde se s králičím masem nakládá jinak, než jen vložit králíka pečeného se slaninou do trouby a čekat. Alespoň podle tohoto králíka receptu Pohlreich, kde jsou využity králičí odřezky.
Ingredience:
- Králičí pupek
- Králičí odřezky
- Slanina
- Mrkev
- Cibule
- Pórek
- Rajče
- Brambory
- Žampiony
- Smetana
- Olivový olej
- Bazalka
- Petrželka
- Tymián
- Rozmarýn
- Sůl a pepř
Postup:
Ze zbytků králičího masa připravíme fáš. Maso tedy nameleme, osolíme a opepříme. Zalijeme trochou smetany, přidáme tymián, petrželku a promícháme. Na prkénko připravíme potravinovou fólii, na kterou rozložíme plátky slaniny. Doprostřed položíme králičí pupek, masovou fáš a celou roládu zabalíme do fólie. Kraje utáhneme a zabalíme do alobalu. Přemístíme do pekáče.
Okolo králičí rolády nasypeme očištěnou a nakrájenou zeleninu (cibuli, pórek, mrkev, rajče, žampiony a brambory). Zeleninu zasypeme čerstvou petrželkou, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou a ochutíme pepřem a solí. Zakapeme olivovým olej a důkladně promícháme. Pekáč přemístíme do rozehřáté trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme přibližně 1 hodinu.
Recepty králík: Pečený králík kuchařka pro dceru
Recepty králík podle webové stránky kucharkaprodceru.cz jsou vyhledávané jako asi cokoliv z tohoto portálu. Pečený králík kuchařky pro dceru je velmi neobvyklý, protože spotřeba olivového oleje je skutečně enormní. Tento pomalu pečený králík v troubě je však velice chutný a olivový olej je možné využít opakovaně. Pokud by naše babičky používaly olivový olej, tak nejlepší pečený králík podle babičky by byl jedním z top pečených králíků receptů. Správně řečeno konfitovaný – pomalu vařený v oleji.
Ingredience:
- 4 králičí stehna
- 6 stroužků česneku
- 50 g anglické slaniny
- 1–1,5 litr olivového oleje
- Sůl
Postup:
Slaninu nakrájíme na menší kostky, vložíme do pánve, podlijeme dvěma lžícemi vody a pozvolna zahříváme. Mezitím si očistíme česnek a nakrájíme na tenké plátky Jakmile začne slanina vypouštět tuk, přidáme plamen a zprudka pečeme dozlatova. Poté přidáme česnek a krátce promícháme, aby česnek nezhořkl. Slaninu s česnekem přemístíme na talíř a necháme vychladnout. Pánev neumývejme, ještě ji využijeme.
Předehřejeme si troubu na 120 °C. Králičí stehna zespod nařízneme a vytvoříme menší kapsu, do které vložíme co nejvíce slaniny s česnekem. Králičí maso osolíme a přendáme na pánev, kterou jsme použili na slaninu s česnekem. Jen přidáme lžíci oleje. Maso zprudka opečeme z obou stran dozlatova. Vše přemístíme z pánve do pekáčku, zasypeme zbylou česnekovou směsí se slaninou a zalijeme olivovým olejem tak, aby bylo králičí maso ponořené. Čím menší pekáč – tím menší množství olivového oleje.
Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 2 hodiny. Následně králičí stehna vyjmeme a slijeme olej nejlépe přes sítko. Podaří se nám zachytit kousky česneku a slaniny, které použijeme spolu se šťávou k masu. Pečeného králíka kuchařky pro dceru podáváme se zeleninovým pyré, bramborovou kaší nebo polentou. Zbylý olivový olej můžeme použít zase na příští konfitování, jakmile vychladne, vložíme ho do chladničky.