Kde hledat české torrenty ke stažení? | VímVíc.cz

Kde hledat české torrenty ke stažení a co se stalo s CZtorrent?

06. 03. 2024

Používali jste službu CZtorrent? Pokud ne, můžeme nastínit, že na CZtorrent lidé stahovali nové filmy, seriály, hudbu, knihy nebo počítačové programy a aplikace. Co se stalo s CZtorrent, kde stahovat torrenty nyní a jak fungují torrenty zdarma? Na co si dávat pozor a jak se připravit na stahování torrentů zdarma, abychom omezili všechna rizika?

Torrent

Co je torrent?

Stránky jako je uloz.to nebo stahuj.cz nejspíše zná každý a ví, jak s nimi zacházet. Stahování přes torrenty zdarma však funguje na jiném principu. Soubor nezískáváte z jednoho místa jakožto webového serveru, na kterém je vše nahráno, ale od ostatních uživatelů, kterým na oplátku poskytujete zase vámi vybraný obsah. Co je torrent? Torrent je soubor o velikosti pár kilobajtů, který obsahuje všechna potřebná data o souboru ke stažení. Jedná se o peer-to-peer službu (P2P), kdy uživatel komunikuje s uživatelem pomocí kanálu (nainstalovaného programu) a bez prostředníka.

Pro využití tohoto způsobu stahování je nutné být přihlášený na speciálním serveru nebo mít stažený speciální program, kde stahovat torrenty. Takový server se nazývá tracker (torrent tracker). Jedná se o webovou stránku, na které však nenajdete přímé odkazy ke stažení dat. Stáhnout si můžete jen tzv. torrent. To je hash – krátký kód. Jím se dotazujete torrent trackeru, kdo z aktuálně připojených uživatelů má soubor s odpovídajícím hashem. V případě, že takoví uživatelé existují, server vám pošle jejich seznam a můžete začít stahovat torrenty zdarma.

Jak funguje torrent?

Pokud vám to přijde složité, nebojte se. Abyste mohly stahovat torrenty zdarma, stačí mít torrent tracker a zvládne to každý. Jak funguje torrent? Čím více uživatelů stahuje jeden stejný soubor, tím je lepší přenos dat pro další uživatele. Proto je nejlepší (nejrychlejší) stahovat žádané torrenty, třeba torrenty filmy. Jedním z nejznámějších a v České republice nejpoužívanějších je µTorrent a už nefunkční CZtorrent. Zahraniční torrent tracker, který je nejvíce populární, je například BitTorrent. Torrenty tak můžete vyhledávat přes weby trackerů i přímo z panelu klientského programu.

Přes torrenty můžete stahovat prakticky kdykoliv a jakýkoliv soubor. Stahovat třeba české torrenty můžeme na pozadí při práci z domova. Ať už se jedná o hudbu, filmy, seriály, počítačové hry, aplikace, knihy nebo cokoliv jiného. České torrent trackery pro uživatele z České republiky, popřípadě ze Slovenska, mají na rozdíl od těch zahraničních nahrávaný obsah i v češtině a specializovaný pro české uživatele (například místní hudební kapely). Na druhou stranu bývá pochopitelně výběr českých torrentů menší, než je tomu u mezinárodních torrent trackerů.

Pojmy a výrazy: Co to znamená?

S torrenty a trackery se pojí specifické názvosloví, pojmy a výrazy. Není nutné znát jejich význam k tomu, abychom došli k cíli, jak a kde stahovat torrenty zdarma. Přesto je dobré orientovat se alespoň v základních pojmech.

Pojem Jeho význam
Torrent Soubor s metadaty (sdílená data)
Seed Samotné sdílení dat (setí)
Peer Všichni uživatelé sdílející/stahující data
Leech Uživatel, který zrovna stahuje data
Ratio Poměr mezi odeslanými × staženými daty

Uživatelé by měli dodržovat pravidlo slušného chování a data nejen stahovat, ale také odesílat. Minimální ratio je 1.

Jak fungoval český torrent tracker CZtorrent?

Největším českým torrentovým trackerem, kde stahovat filmy, byl bezesporu Czech Torrent tracker – CZtorrent. Často byl zkráceně pojmenováván jen jako CzT. CZtorrent vznikl v roce 2007 a po 3 letech svého provozu obsahoval více než 100 000 torrentů a jednou tolik uživatelů, mezi kterými převažovali Češi a Slováci. CZtorrent byl bez poplatku a torrenty zdarma byly samozřejmostí.

Pokud se uživatelé chtěli vyhnout určitým omezením, bylo potřeba zaplatit si členství. Placené členství se sjednávalo pomocí SMS, bankovním převodem i jinými platebními metodami. Pro přístup k českým torrentům na CZtorrent byla nutná registrace. CZtorrent nepřihlášeným uživatelům nezobrazil možnosti stahování, ani žádný jiný obsah. Výjimkou byla nápověda CZtorrent, která každému představila možnosti a pravidla českých torrentů ke stažení.

Torrenty ke stažení na CZtorrent už nehledejte

CZtorrent obsahoval kromě uživatelů, samotných torrentů zdarma a zajímavých statistik, také diskuzní fórum pro přihlášené uživatele nebo novinky. Stejně jako v jiných částech webu, ani na fórum nebylo možné přispívat či zobrazit bez registrace. Přístup na největší český torrent tracker byl přes webovou adresu tracker.cztorrent.net.

V jednu dobu nedošlo vůbec k přesměrování na CZtorrent. Uživatelé viděli jen chybovou hlášku, error 403, a spekulovalo se, zda se jednalo o hackerský útok nebo o porušování autorských práv. Webová stránka českého torrent trackeru CZtorrent funguje, žádnou chybu už nevykazuje. Ovšem nefunguje ke stahování torrentů zdarma. CZtorrent nyní funguje jako jakýsi blog; jsou zde články a informace o tom, jak funguje torrent a co je torrent zač. Torrenty ke stažení je nutné hledat jinde.

Kde stahovat torrent filmy, seriály a další obsah

Na oblíbeném a populárním českým torrent trackeru CZtorrent už žádné torrent filmy nenajdete. Ale kde stahovat torrent filmy, seriály, hudbu a další obsah? Naštěstí existuje mnoho dalších alternativ. Pro letošní rok je doporučováno těchto pár trackerů, kde stahovat torrenty třeba na pozadí, zatímco zpracováváme úkoly při práci z domova:

  • The Pirate Bay (TPB)
  • RARBG
  • Lime Torrents
  • EZTV
  • TorrentDownloads
  • 1337x

Hledat si torrent trackery přes vyhledávač může být nebezpečné. Internetové vyhledávače často ukazují sponzorovaná místa, kde stahovat torrenty filmy a jiný obsah. Ale nezaručuje to bezpečné místo s legálním obsahem a bez virů. Mnoho torrent trackerů je protkána reklamami s pornografickým obsahem či jinak škodlivým/závadným obsahem. Proto ani výše uvedené torrent trackery neberte jako doporučení. Nikdy se nedá 100% zaručit nezávadnost obsahu a bezpečnost.

V některých státech světa je stahování torrent filmů a jiného obsahu nelegální. Proto je více než vhodné prověřit zákony konkrétní země, ve které chceme stahovat torrenty zdarma.

Legalita torrent trackerů: Jsou torrenty ke stažení legální?

Webová stránka CZtorrent byla plně legální a zákonná, stejně jako jiné torrent trackery nebo i uloz.to. Stahování obsahu, který nemá free licenci a není volně dostupný, je ale porušením autorských práv vždy, ať k tomu využijete jakoukoliv cestu. Kvůli otevřenosti torrent trackerů a možnosti stahovat torrenty zdarma se torrent trackery staly místem, kde se začal objevovat i nelegální obsah.

Každý tracker má svá pravidla a je dobré je před používáním torrentů ke stažení znát. CZtorrent například zakazoval nahrávání obsahu před jeho oficiálním vydáním v kinech. Stáhnout torrenty filmy nebylo možné ani před jejich odvysíláním v TV. Není povolená propagace fašismu, rasismu, drog, pedofilie, zoofilie, týrání, pitev, mučení a dalšího nevhodného nebo nelegálního obsahu. Bohužel ne každý respektuje pravidla slušného chování.

Rizika nejen českých torrentů

Nejen české torrenty a torrent trackery jsou zdrojem nelegálního obsahu. Tato nelegální činnost bývá nahlašována uživateli a blokována. CZtorrent se snažil vždy nabízet pouze legální obsah. Další rizika plynoucí ze stahování torrent filmů, hudby a dalších souborů jsou bezpečnostní. Může se stát, že si se souborem stáhneme i virus. Bohužel torrent tracker neumí zcela bezpečně odhalti zavirovaný soubor, k tomu je vhodné používat antivirové programy v počítači.

Jak dohalit případné riziko v torrent filmu nebo v jakémkoliv jiném stahovaném souboru? Obecně se doporučuje použít alespoň nějakou formu antivirového zabezpečení. Můžeme se také řídit tím, že čím více seederů, tím je větší šance na nezávadnost daného torrentu. Další radou může být používat VPN, aby nebylo možné zjistit vaši IP adresu. VPN je Virtual Private Network = virtuální privátní síť. VPN vytváří bezpečné spojení mezi uživatelem (vámi) a samotným internetem. Umí zajistit dodatečné soukromí a míru anonymitu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Návody