Rozvod: Jak předejít majetkovým tahanicím? | VímVíc.cz

Rozvod: Jak předejít majetkovým tahanicím?

30. 05. 2018

Rozvod nebo rozchod, to vždy znamená dělení společných peněz. Pokud ale ve financích nemáte pořádek, pak se můžete díky majetkovým sporům hodně rychle ocitnout i u soudu. My vám v našem článku poradíme, jak takové situaci předcházet.

Rozvod: Jak předejít majetkovým tahanicím?

Myslete do předu a mějte pořádek ve financích

Možná vám přijde strašné, že byste v naprosto fungujícím vztahu měli byť jen uvažovat o tom, co by se stalo, kdyby došlo na rozchod či žádost o rozvod. Je to sice smutné, ale člověk by měl být připraven na všechno. Pokud s někým žijete, je už víceméně jedno, zda jste manželé či nikoliv. Ačkoliv rozvod s sebou nese soudy vždy, i při obyčejném rozchodu u soudu můžete skončit a to například jen kvůli rozdělení financí. Pokud se totiž nedokážete s partnerem dohodnout a ve financích nemáte pořádek, pak je toto riziko opravdu vysoké.

Majetkové spory většinou nedopadají dobře. Existují ale rady, díky kterým můžete takovým situacím předejít.

Jedna univerzální rada, jak se na takovou situaci připravit, samozřejmě neexistuje. Je ale hned několik věcí, které když splníte, nebude případné dohadování o majetek zas až taková kovbojka. Patří mezi ně například předmanželská smlouva, rodinný účet a nezapomínejte, že děti byste do majetkových roztržek tahat opravdu neměli.

Společný účet – ano či ne?

Ačkoliv otázka financí je údajně hlavně o vzájemné důvěře ve vztahu, dalo by se říci, že i zde platí pravidlo: důvěřuj, ale prověřuj. Rozhodně totiž není od věci mít přehled o tom, jak ten druhý s penězi nakládá, odkud jsou a kolik jich plyne do rodinného rozpočtu. Nikdo ovšem neříká, že společný účet je nutnost a už vůbec ne, že byste nesměli mít svůj vlastní účet. Už jen kvůli tomu, když budete chtít druhého překvapit a koupit mu dárek, není společný účet to pravé ořechové.

Mít pouze jeden účet pro dva lidi není ideálním řešením. Jeden účet navíc, se ale hodit může.

Pokud ale chcete mít rodinné výdaje pod kontrolou, doporučujeme si pořídit takzvaný rodinný účet. Z takového účtu by měly odcházet platby za nájem či hypotéku, peníze za jídlo a tak dále. Každý si ponechte i svůj běžný účet a z toho si již plaťte vše ostatní. Tento způsob hlídání rodinného rozpočtu je ideální jak pro páry, kde jde o propastný rozdíl v příjmech, ale i pro ty, kteří mají čistou mzdu dost podobnou.

Společný účet je skvělým řešením především pro platbu společných výdajů. Na ostatní výdaje si nechte svůj běžný účet.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv řešení, pamatujte vždy na to, že byste se měli shodnout jako pár. Nikdy nevolte jednostranné řešení, manipulaci či nátlak. Právě takové situace dost často totiž vedou k rozvodu.

Velké výdaje řešte vždy společně

Ačkoliv vám to v mnoha ohledech může přijít jako zbytečnost, o velkých rozhodnutích byste se ve vztahu měli vždy rozhodovat společně. Nemusí jít jen o pořízení vlastního bydlení, ale jde i to, kdy si plánujete pořídit děti nebo třeba o změnu zaměstnání. Vše vždy diskutujte s partnerem, abyste se společně sladili ve vašich představách.

Velká rozhodnutí jako je například změna práce, pořízení dětí nebo koupě auta, byste s partnerem měli vždy konzultovat.

Odborníci často mluví o tom, že stále u více párů se množí promítání falešných pocitů o tom, že ten kdo vydělává více peněz, má také větší hodnotu jako člověk a patří mu i rozhodovací pravomoc o rodinných financích. Často se s tím můžete setkat i u rodin, kde je žena na mateřské dovolené, takže má skutečně malý příjem oproti svému muži.

Stále si celá řada mužů myslí, že pokud domů nosí více peněz, má automaticky rozhodovací právo o tom, jak bude s financemi naloženo.

Ačkoliv je v současnosti vyvíjen velký tlak na genderovou rovnost, genderové role smazat nelze, jelikož matku muž nikdy nahradit nemůže, stejně jako ona nemůže nahradit jeho. Role matek, které se starají o výchovu dětí a o celou rodinu, by tedy rozhodně neměla být podceňována, což by si měl každý muž uvědomit. I tím se dá totiž předejít neustálým debatám o nevyrovnaném doplňování peněz do rodinného rozpočtu, které často vedou až k rozvodu.

Předmanželská smlouva může zachránit majetkové vyrovnání

Předmanželská smlouva u nás dříve nebyla moc běžná a ani dnes není ničím oblíbeným, ačkoliv se k ní uchyluje více a více lidí. Výhodná je jednoznačně v tom, že jasně stanovuje, co komu patří. Nicméně taková smlouva může jednou pro vždy ovlivnit vzájemnou důvěru partnerů, kterou lze jen těžko obnovit.

Předmanželská smlouva chrání nejen vaše stávající majetky, ale může vás ochránit i před dluhy vašeho partnera.

Obecným pravidlem samozřejmě je, že kdo co nabyl před manželstvím, to patří jen jemu. Je ale stále rozšířenější, že pokud se berou lidé z odlišných finančních vrstev, pak se sepisuje předmanželská smlouva. Ta řeší jak stávající majetky, tak chrání toho druhého před případnými dluhy. Nicméně bohužel platí, že jde vlastně o dost velký paradox. Předmanželská smlouva je totiž, jako byste hned na začátku manželství, které by přece mělo být až na věky věků, přiznávali, že to dost možná nevyjde.

Majetkové vyrovnání rovným dílem

Pokud to opravdu náhodou nevyjde a přijde na řadu žádost o rozvod, má majetkové vyrovnání poměrně jasná pravidla. Prvním a vlastně tím hlavním pravidlem je fakt, že oba manželé mají nárok na úplně stejný podíl majetku. Pokud se nechcete dohadovat před soudcem, pokuste se si v klidu promluvit a rozdělení majetku probrat. Dnes si dokonce můžete dohodu o majetkovém vyrovnání sami připravit, jen je důležité nezapomenout na to, aby na ní byly úředně ověřené podpisy. Takový způsob šetří nejen vaše peníze, ale také čas a hlavně vaše nervy.

Dohodu o majetkovém vyrovnání si můžete připravit i v klidu z pohodlí domova, pak si zajděte jen ověřit podpisy a je to vyřešené.

Pokud jste se zasekli například na platbě za hypotéku, pak je častým řešením také prodání nemovitosti a následné rozdělení peněz, jak jinak než opět rovným dílem. Jestliže ale ani tak nejste schopni majetkové problémy vyřešit, jiná než soudní cesta vám samozřejmě nezbývá.

Své děti před hádkami o peníze chraňte

Ať se děje, co se děje, vaše děti by měly být hádek vždy ušetřeny. Pokud jde navíc o řešení majetku, pak vždy pamatujte na to, že není dobré snažit se toho druhého sedřít z kůže, jelikož by se o své děti potom nemohl pořádně starat. Ideální je pokud se rodiče při rozvodu vždy v klidu domluví, dětem potom alespoň nehrozí žádné velké trauma.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života firem a kanceláří