Zásilka ze zahraniční: Kdy se platí clo a DPH? | VímVíc.cz

Zásilka ze zahraniční: Kdy se platí clo a DPH?

26. 03. 2018

Pokud si objednáte zásilku ze zahraničí, v určitých případech zaplatíte clo a DPH. Záleží odkud, jaké povahy a v jaké hodnotě zásilka je. Mrkněte to našeho článku a dozvíte se více.

Zásilka ze zahraniční: Kdy se platí clo a DPH?

Nakupování v rámci EU a mimo ni

Nakupování po internetu a doručování zásilek z celého světa je v současnosti běžnou praxí i zajímavou alternativou, jak ušetřit peníze. Dnes už se nemusíme bát, že by se náš balík někde zatoulal, díky službě sledování zásilek. Přesto se nám objednávka může podražit. Vše závisí na tom, odkud je balík odeslán, jakou má zboží v něm hodnotu a jaké je povahy. Zatímco osobní balík či zásilka do zahraničí v rámci EU je vcelku bez problémů, zásilka mimo EU se může prodražit o clo nebo DPH.

Částka, kterou zaplatíte za balík do zahraničí, se odvíjí od destinace, hodnoty a povahy zásilky.

Zahraniční e-shopy

Asi nejčastějším případem, kdy nám přijde balík z ciziny, je objednávka v zahraničním e-shopu. Mezi nejoblíbenější patří třeba eBay, Amazon, outlet e-shopy nebo čínské e-shopy, které nabízejí velmi levné zboží a zpravidla poštovné zadarmo. Jestli budete platit clo a DPH záleží na vlastní ceně posílaného zboží a je jedno, jestli jste nebo nejste plátce DPH. Nutnost platit dělí na tři kategorie:

  • Zboží v ceně do 22 eur – clo ani DPH se neplatí
  • Zboží v rozmezí 22 až 150 eur – clo se neplatí, DPH se platí
  • Zboží v ceně nad 150 eur – platí se clo i DPH

Rozhodující je v tomto případě vlastní hodnota zásilky. To znamená, že se k ní nepřipočítává poštovné. Pokud ale překročíte hranici vlastní hodnoty zboží 22 eur a musíte zaplatit DPH, situace se mění. V takovém případě se DPH 21 % platí nejen z vlastní ceny zboží, ale i z poštovného. V případě, že samotná zásilka překročí hranici 150 eur, musíte zaplatit nejen DPH, ale i clo. Oboje se vypočítává ze součtu vlastní hodnoty zásilky a poštovného. Do května roku 2016 platilo, že pokud bylo vypočítané clo nižší než 10 eur, bylo odpuštěno. Tato výjimka byla ale zrušena a v současnosti musíte zaplatit clo, i kdyby bylo jen v řádu korun.

Povinnost zaplatit clo a DPH závisí na vlastní hodnotě zboží. Pokud platíte clo a DPH, připočítává se k ceně zásilky i poštovné.

Výjimky z pravidla

V případě, že jste povinni zaplatit DPH, jeho výše je vždy a pro všechno zboží stejná, tedy 21 %. Pokud vaše zásilka podléhá proclení, sazba není vždy stejná. Záleží na typu zboží, které jste si objednali. Konkrétní kategorie a výši cla si můžete ověřit v sazebníku celní správy. Tam také zjistíte, že existují skupiny zboží, u kterých zaplatíte clo a DPH v každém případě, bez ohledu na jejich vlastní hodnotu. Jedná se o:

  • Alkoholické výrobky
  • Tabákové výrobky
  • Parfémy a toaletní vody

Chcete na nakupování ušetřit? Přihlaste se na český cashback portál Tipli a obchody vám budou vracet peníze!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří