Jak si uhlídat finance při odchodu ze zaměstnání | VímVíc.cz

Jak si uhlídat finance při odchodu ze zaměstnání

18. 02. 2018

Ztráta nebo odchod ze zaměstnání není jednoduchá situace. Přestože pracovních nabídek je v dnešní době velké množství, hledání vhodné práce může zabrat i několik měsíců, proto je třeba být na takovou chvíli připraven.

Jak si uhlídat finance při odchodu ze zaměstnání

Výpověď zaměstnancem nebo zaměstnavatelem

Jak jistě víte, záleží na tom, pokud dáte výpověď vy, nebo výpověď dostanete. V prvním případě totiž nemáte právo na odstupné, zatímco v druhém případě ve většině případech ano. Je tedy potřeba si tohle uvědomit, až budete o odchodu ze zaměstnání uvažovat. Můžu počítat s odstupným? Jaká bude jeho výše? Mějte tyto otázky na paměti a pokud budete podávat výpověď vy, podívejte se na výpověď vzor.

Můžete po odchodu ze zaměstnání počítat s odstupným nebo nikoliv?

Hlídejte si povinné platby

Pokud výpověď dáváte vy, budete mít pravděpodobně větší možnost mít kontrolu nad tím, jaké povinné platby, kdy a z čeho budete po odchodu z práce platit. Někdy to ale vyjde tak, že se ztrátou zaměstnání nepočítáte a znamená to pro vás velký problém. V takové chvíli je důležité zaměřit se hlavně na povinné platby. Nezapomeňte zejména na placení důchodového a zdravotního pojištění, které za vás zaměstnavatel přestal odvádět. Nejjednodušší je, přihlásit se na úřad práce jako uchazeč o zaměstnání.

  • Důchodové pojištění
  • Zdravotní pojištění
  • Přehled nákladů na domácnost

    Ideální je, pokud máte o finanční situaci vaší domácnosti přehled už před tím, než přijde podání výpovědi. Pokud tomu tak není, udělejte si finanční rozvahu nákladů na domácnost okamžitě. Vytvořte dva sloupce a zapište si do jednoho z nich výdaje, které jsou nezbytné a do druhého ty, bez kterých se můžete určitý čas obejít. Do prvního sloupce by mělo přijít zejména:

    • Platba za bydlení (hypotéka, elektřina, internet atd)
    • Pravidelné platby (mobil, splátka auta atd)
    • Platby za jídlo
    • Náklady na hygienu a léky
    • Placení spoření a jiných investic

    Nejlépe si také každý měsíc odkládejte určité množství peněz, aby vás ztráta zaměstnání a pravidelného příjmu příliš nezasáhla.

    Odkládejte si určitý peněžní obnos každý měsíc.

    Snižte vaše celkové výdaje

    Pokud jste doteď o množství utracených peněz nepřemýšleli, tak je nejvyšší čas s tím začít. Najděte v druhém sloupci ty výdaje, které nejsou nezbytné a zkuste je pro tento čas co nejvíce omezit. Také se pokuste nakupovat tak, abyste měli to, co potřebujete, ale neutratili za to příliš peněz. Také můžete zjistit možnosti lepšího úvěru na hypotéku nebo levnějšího mobilního tarifu.

    Základ je mít uložené potřebné finanční rezervy pro nenadálé výdaje.

    Domluvte se s úvěrovými společnostmi

    Pokud splácíte určitý úvěr a bojíte se, že jeho bezproblémové splácení může být ohroženo, kontaktujte poskytovatele úvěru a vysvětlete mu situaci. Snažte se s úvěrovou firmou domluvit buď na snížení nebo na odložení splátek. Naprostá většina úvěrových společností je na takové situace připravena, takže se toho příliš nebojte. Možností může být také konsolidace úvěrů (tedy spojení více úvěrů dohromady). Jen jednejte ihned, abyste se vyhnuli negativnímu záznamu v bankovním registru nebo vymáhání pohledávky jinak.

    Vytvářejte průběžně finanční rezervu

    Jak už bylo řečeno výše, měli byste mít povědomí nejen o tom, kolik vaše domácnost za měsíc vydělá a kolik utratí, ale také o tom, zda máte k dispozici nějakou finanční rezervu, popřípadě na kolik měsíců by vám tato rezerva vydržela. Proto se snažte odkládat si každý měsíc určitý obnos, aby vám poté tato částka mohla pomoci při neočekávaných situacích.

    Podpora v nezaměstnanosti

    Jako nezaměstnaný člověk, který se ale uchází o zaměstnání na úřadě práce a splnil všechny další podmínky, máte nárok samozřejmě také na podporu v nezaměstnanosti. Její výše se ovšem v průběhu času liší. Kdo má na podporu v nezaměstnanosti nárok, jaká bude její výše a kde o ni žádat? To si přečtěte ve článku podpora v nezaměstnanosti 2018.

    Prohlédněte si také aktuální nabídky práce.

    článek je uzamčen
    Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
    nebo

    Témata:

    Platy a platové třídy